2017-10-01

Állatkísérlet-mentesség, és amit a nyuszis logó valóban takar

Ha szereted a természetes alapanyagokból készült termékeket, akkor biztosan láttad már a kozmetikumok csomagolásán elhelyezett nyuszis logót, amely azt hivatott jelezni, hogy az adott készítmény előállítása, tesztelése során állatkísérleteket nem végeztek.

Ezen állatkísérlet-mentességet mutató logónak több fajtája is létezik. Az egyik a kék-fekete ugró nyuszi, amely nemzetközi szinten használható.

leaping bunny

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) új logója:

peta

Illetve az Ausztráloknak is külön nyuszis logójuk van.

Vegán = állatkísérlet-mentes

A vegán termék kifejezés erősebb az állatkísérlet-mentes megnevezésnél, hiszen nemcsak állatokon nem tesztelték az árut, hanem semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak (például: méz, kármin, méhviasz, stb.). Ezért, ha számodra fontos, hogy a termék ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt, akkor egyértelműen a vegán minősítéssel ellátott márkákat válaszd.

Elszomorító tény, hogy a Kínában forgalmazott termékek mindegyikén végeznek állatkísérleteket, hiszen ez törvényi előírás a világ azon részén. Így, ha azt látod egy kozmetikai márkánál, hogy Kínában is árulják, akkor az azt jelenti, hogy állatokon biztosan tesztelték az árut.

A kis lények sokat szenvednek azért, hogy a vásárlók levehessék a polcokról ezeket a szépségápolási termékeket. Hogy megtudhasd, vajon a termék előállítása során állatkísérletek folytak-e az adott márkánál, keress rá a cégek honlapjain a forgalmazási területeikre. És ha látod Kínát, akkor tudhatod, hogy merre van az arra.

Ha már Kínánál tartunk, amelyet, ha jelzős szerkezetté alakítunk, akkor megkapjuk az eredeti ellentétét – legalábbis a Z-generáció a kínait már a hamis szinonimájaként használják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Szerencsére az Európai Unió területén 2015 óta tilos állatkísérleteket végezni. Ám aki mégis szeretne ilyen logót, egy kérdéssorra kell válaszolnia, ami kiterjed az alapanyagokra is. Tehát csak olyan cég kaphatja meg, akik állatakísérlet mentes alapanyagokat használnak.

Szóval mi van azokkal a logókkal, amelyek nem hasonlítanak a fentiek valamelyikéhez?

A termékeire bárki ráírhatja, hogy állatkísérlet-mentes vagy vegán, de hivatalos logó használata nélkül, ezek mögött semmilyen minősítőrendszer nem áll. Azaz senki sem ellenőrizte, hogy a termékek valóban állatkísérlet-mentesek-e. Illetve olyan gyártók is akadnak szép számmal, akik az eredeti, fenti logókat mindenféle jogosultság nélkül használják, kikerülve a logóért fizetendő összeget.

Szerencsére ezen logó kibocsájtó, állatvédő szervezeteknek a honlapján lévő adatbázisban könnyen utána nézhetünk, hogy kik jogosultak a logójuk használatára. Ami viszont megnyugtató, hogy hazánkban tilos állatokon termékeket tesztelni, így ha magyar terméket választotok (pl. GlamOriginal), akkor biztosak lehettek benne, hogy állatkísérlet-mentes árut választotok.

Amit fontos még tudni: Akinek eredeti nyuszis logója van, ott biztosak lehettek benne, hogy a minősítés kiterjed a gyártási folyamatra, az alapanyagra, és a végtermékre is.

Forrás:

www.peta.org (People for the Ethical Treatment of Animals)

www.leapingbunny.org

Ha tetszett cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre. ITT

Kövess minket:

Facebook

Instagram

Youtube